Investiţiile în renovarea clădirilor istorice din Bucureşti au trecut de 100 milioane de euro, numai în ultimii trei ani

Investiţiile în renovarea clădirilor istorice din Bucureşti au trecut de 100 milioane de euro, numai în ultimii trei ani

În 2015-2016 a crescut numărul investitorilor, interesaţi în a cumpăra clădiri istorice vechi, interbelice, situate în zone ultracentrale, pe care le renovează la standarde internaţionale şi le introduc în circuitul comercial. În ultimii trei ani, investitori străini, dar şi români au cumpărat proprietăţi vechi, ultracentale şi le-au renovat, cu bugete care totalizează peste 100 milioane de euro.

Investiţiile în renovarea clădirilor istorice din Bucureşti au trecut de 100 milioane de euro, numai în ultimii trei ani
 În total, stocul celor 2.058 de clădiri istorice aflate pe lista monumentelor istorice din Bucureşti însumează circa 926.100 mp, din care circa o treime, cu o suprafaţă totală de 277.830 mp sunt renovate sau în curs de renovare şi au potenţial comercial, potrivit estimărilor ESOP Consulting. 

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Printre aceşti investitori se numără şi grupuri specializate în investiţii imobiliare precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar şi companii sau persoane fizice care privesc această piaţă ca o variantă de plasament, precum compania FF Group Romania, care inaugurează o clădire istorică renovată în această lună.

În total, stocul celor 2.058 de clădiri istorice aflate pe lista monumentelor istorice din Bucureşti însumează circa 926.100 mp, din care circa o treime, cu o suprafaţă totală de 277.830 mp sunt renovate sau în curs de renovare şi au potenţial comercial, potrivit estimărilor ESOP Consulting.

O proprietate ultracentrală, cu o arhitectură valoroasă, reprezintă o investiţie pe termen mediu şi lung, care isi pastreza valoare in timp sau exista sanse destul de mari de crestere a valorii acestor proprietăți.  Promovată la o chirie adaptată pieţei oricând îşi va găsi clienţi, fie din domeniul office, retail sau hotelier etc.

Ca tendinţă, am remarcat că în ultimii doi ani au fost alese ca investiţii şi clădirile mai mari, de peste 1.000 mp, care au necesitat bugete majore pentru renovare şi lucrări mai complexe, dar au şi generat suprafeţe de închiriat generoase, care pot servi pentru destinaţii mixte. Printre potenţialii chiriaşi actuali ai ESOP interesaţi de astfel de clădiri se numără ambasade, instituții de cultură, companii de marketing și publicitate, consultanță in afaceri, avocatură, clinici medicale, instituții de învățămant privat, precum și alte tipuri de companii care activează în domeniul de servicii profesionale sau personale” afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Ultima proprietate de acest gen intrată pe piaţă este cea a grupului FF Group Romania, situată în zona Magheru –Universitate, cu vizibilitate maximă, cu o suprafaţă totală construită de 4.858 mp şi cu o suprafaţă închiriabilă de 2.160 mp. Clădirea are două lifturi, pază 24 ore, CCTV, BMS, sistem de climatizare 4 pipe, cu aport de aer proaspăt şi centrală termică proprie. Spaţiile interioare sunt luminoase, cu o înălţime de circa 3 metri până la tavan, specifică vilelor vechi.

Un alt investitor de acelaşi calibru este şi grupul S+B Gruppe, care a renovat recent o clădire istorică de pe Bulevardul Magheru,  cu o investiţie de 20 milioane de euro şi l-a transformat într-un centru mixt, de birouri şi spaţii comerciale, numit Magheru One. În total, Magheru One are o suprafaţă închiriabilă de 3.828 mp, cu un regim de înălţime de şase etaje + un etaj retras, cu 80 locuri de parcare subterane. Clădirea are BMS (Building Management System), generator pentru sisteme vitale, climatizare four pipe cu aport de aer proaspăt, două lifturi şi cablare voce date.

Esop a intermediat două tranzacţii în această clădire, un spațiu fiind închiriat către o companie de media şi un alt spațiu către o companie din domeniul IT&C.

O alte proprietate renovată in ultima perioadă este cea a Global Vision, care a investit într-un centru de afaceri rezultat prin renovarea unei clădiri vechi, situate în zona ultracentrală, la Universitate, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 2.285 mp, dispusă pe S+P+4 etaje+mansardă. Spaţiile de birouri de închiriat aici sunt compartimentate modern, sub formă de open space partiţionat, iar clădirea beneficiază de toate facilităţile de secol 21 –climatizare prin unităţi split, lift Schindle, cablare voce date, generator de sisteme vitale şi pază 24 de ore.  Aici se pot închiria birouri cu suprafeţe cuprinse între 182 mp şi 1.291 mp.

Proiectul NEPI din zona Piaţa Victoriei este iar unul de anvergură, în trimestru trei al acestui an urmând a se livra complexul numit Aviatorilor 8, cu un total 9142 mp, din care 8.400 mp de spaţii de birouri. Aviatorilor 8 are în centrul arhitectural o clădire istorică veche, interbelică, Casa Mihai Oromolu. Proiectul, în care NEPI va investi 37 milioane de euro va avea şi o parcare subterană de 204 locuri.

ISTORIC

Pionier pe această piaţă a fost investitorul român Ion Lazăr, care a renovat fosta Fabrică de Glucoză, clădire monument istoric din zona de nord şi a transformat-o în spaţii de birouri, încă de acum 20 de ani. Primul chiriaş pentru spaţiile de birouri din Complexul Caro, rezultat în urma renovări, a fost compania multinaţională Unilever, care a semnat un contract cu o durată de 15 ani de la acea dată. Complexul a fost extins de mai multe ori în timp.

În decursul anilor, în Complex Caro, ESOP Consulting a intermediat închirierea  mai multor spaţii de birouri sau de servicii, printre care un sediu cu o suprafaţă de 470 mp pentru Dren Company şi un spaţiu pentru un cabinet de cosmetică medicală, destinat corporatiştilor.

Soravia, investitor austriac, a inaugurat în 2008 un mare centru rezultat tot din renovarea unei clădiri istorice, care cuprindea la acea dată un mixt de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de 11.000 mp, retail la parter şi un aparthotel. În perioada 2013-2014, aparthotelul a fost transformat tot în birouri, datorită cererii mari de pe acest segment.  ESOP Consulting a intermediat închirierea unui spaţiu în acest complex, către compania farmaceutică Queisser Pharma.

Grupurile spaniole Iberia şi Hercesa au reprezentat o altă etapă în dezvoltarea acestui business, ele cumpărând clădiri istorice ultracentrale, în zona Parcului Cişmigiu, pe care le-au renovat şi au livrat spaţiile rezultate de închiriat în anii 2012-2013.

Hercesa a renovat fostul Hotel Cişmigiu (foto), construit în 1912, cu o investiţie de circa 15 milioane de euro şi l-a transformat într-un frumos complex de birouri, cu un total de 10.000 mp, unde chiriaş principal este Institutul Cervantes.

O altă clădire veche, construită în 1929, a fost cumpărată şi renovată de un alt investitor spaniol, compania Iberia, tot în zona Cişmigiu și a fost inaugurată în 201, noua destinaţie fiind de birouri. Din totalul de 1.700 mp, cât are această clădire,  ESOP Consulting a închiriat mai mult de jumătate din spaţii, peste 1.000 mp, către şase companii, cu diverse obiecte de activitate – HR, IT, soft, servicii financiare.

Profilul clienţilor: companii care se asociază cu o imagine emblemă

Din experienţa ESOP, care intermediază anual zeci de tranzacţii cu vile în Bucureşti, spaţiile de birouri în clădiri istorice sunt alese în principal de companii care le folosesc ca sedii pentru activităţi de consultanţă în afaceri, avocatură, publicitate şi marketing, servicii personale sau de IT de top, instituţii culturale sau retail de lux.

Printre chiriaşii ESOP care au ales vile istorice se numără British Council, Ambasada Macedoniei, Queisser Pharma, Dren Company, Lindner, Pendulum Jobs.

Casa de balet s-a mutat la începutul acestui an într-un spaţiu de 238 mp, amenajat într-o clădire istorică multietajată renovată de un investitor local, prezentată de ESOP, pe strada Moşilor, în spatele magazinului Cocor, în zona 0 a Capitalei.

Tranzacţia de închiriere mediată de Esop Consulting relevă foarte bine profilul clienţilor interesaţi de aceste spaţii, companii cu profil artistic şi cultural, pentru care frumuseţea şi autenticitatea biroului este o emblemă.

Clădirea aleasă de Casa de balet datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi are un farmec deosebit, dar la interior beneficiază de toate facilităţile moderne, renovarea fiind finalizată la sfârşitul anului trecut. Imobilul face parte din „Ansamblul de Arhitectură Calea Moşilor”, cunoscut pentru activităţile comerciale încă din secolul XIX.  Faţada, compusă şi decorată în manieră ecletică este reprezentativă pentru casele din ansamblul arhitectural considerat monument istoric din zona Moşilor. În total, vila are o suprafață de 819 mp.

Chiriile se măresc pe măsura ocupării spaţiilor

Chiriile de prezentare pentru spaţiile de birouri în clădiri istorice, renovate, variază între 12 şi 18 euro/mp/lună.

Cu cât gradul de ocupare al clădirii este mai mare, cu atât chiria creşte, existând spaţii mici libere în astfel de clădiri scoase la închiriere şi cu 20-30% decât la data inaugurării proprietăţii renovate.

 

Leave a Comment